قهوه فرانسه چیست؟
قهوه فرانسه نوعی قهوه رقیق است. برعکس قهوه اسپرسو که در فنجانهای بسیار کوچک سرو می شود، این نوع قهوه یعنی قهوه فرانسه در فنجانهای بزرگ و حتی در لیوان سرو می شود. دانه قهوه فرانسه برای اولین بار در کشور فرانسه تولید شد و این نوع قهوه برای اولین بار در همین کشور دم شد ولی پس از آن این نوع قهوه به کشور انگلیس هم معرفی شد.
امروزه قهوه فرانسه محدود به چند کشور نمی باشد و در سرتاسر دنیا خصوصاً در کشورهای اروپایی، استفاده بسیار زیادی از این نوع قهوه می شود. در بین تمام کشورهای دنیا بیشترین مصرف قهوه فرانسه در کشور آمریکا صورت می پذیرد. آمریکاییها عادت دارند این نوع قهوه را در وعدههای غذایی مختلف مصرف کنند.
در این مقاله به معرفی قهوه فرانسه و ویژگی های آن خواهیم پرداخت. امید است مطالب مفیدی را درباره قهوه فرانسوی که طرفداران زیادی هم دارد کسب نمایید.
فهرست مطالب
تاریخچه قهوه فرانسه
ابتدا دانههای قهوه در کشور اتیوپی که یک کشور آفریقایی است به دنیا معرفی شد. قبل از آن کسی اطلاعی از وجود ماده ای به اسم قهوه در طبیعت نداشت. قرنها پیش یک فرد دامدار اهل کشور اتیوپی گوسفندها و بزهای خود را به منظور چرا، به مراتع برده بود.
این دامدار احساس کرده بود که بزهای او بعد از اینکه دانههای گیاه مخصوصی را مصرف می کنند، دارای انرژی زیادی می شوند. این فرد دامدار قضیه را به یک فرد دیگر بازگو کرده بود. بعد از بازگو کردن آن فرد دامدار به فرد دیگر، آن فرد که انسان باسواد و باهوشی بود، دانههای قهوه را دم کرد و نوشید و متوجه تاثیر بسیار آن ماده در افزایش انرژی خود شد.
اگر بخواهیم به تاریخچه قهوه در فرانسه هم بپردازیم باید بگوییم که کشت و تولید آن بر خلاف آن چه از نام این قهوه تصور می شود، اصلا ربطی به کشور فرانسه ندارد. دانه این نوع قهوه در کشور برزیل کشت می شود اما دلیل نام گذاری این قهوه به نام فرانسه، فرانسوی بودن نخستین فردی است که آن را ابداع کرده است. قهوه ی فرانسه اولین بار توسط یک مرد اهل کشور فرانسه به نام ژان باتیست دو بلوا تهیه شد و به دلیل طعم خوبی که داشت رواج پیدا کرد.
قهوه در فرانسه برای نخستین بار در سال ۱۶۶۹ میلادی و به وسیله سلیمان آقا که سفیر حکومت عثمانی در کشور فرانسه بود، در شهر پاریس به پادشاه چهاردهم فرانسه معرفی شد. سلیمان آقا به همراه خود دستگاه تهیه قهوه ترک را هم به کشور فرانسه آورده بود. این دستگاههای قدیمی تهیه قهوه معمولا از جنس طلا و نقره بودند.
ابتدا فرانسویها قهوه را با دانه هل و شکر مخلوط می کردند ولی بعدها ترکیبات دیگری هم برای بهتر شدن طعم قهوه پیدا کردند.
دو سال بعد از ورود قهوه به فرانسه، یک فرد ارمنی یک مغازه فروش قهوه را در شهر پاریس افتتاح کرد. در ادامه یک فرد ایتالیایی هم که در فرانسه فروش انواع محصولات نوشیدنی میپرداخت، قهوه را هم به گزینههای فروش خود اضافه کرد. همین طور ادامه پیدا کرد و قهوه در فرانسه به یک نوشیدنی محبوب تبدیل شد.
پودر قهوه فرانسه
اگر دوست دارید که قهوه فرانسوی دم کنید باید ابتدا دانههای قهوه را خریداری کرده و آن را به صورت کامل آسیاب کنید تا پودر قهوه فرانسه به دست بیاید. سپس این پودر قهوه فرانسه را درون دستگاه قهوه ساز بریزید. البته پودر قهوه فرانسوی هم به وفور در بازار وجود دارد و شما می توانید حالت آماده این پودر را به جای دانههای قهوه فرانسوی خریداری کنید.
متاسفانه بسیاری از فروشندگان سودجو، درون پودر قهوه فرانسوی، مواد دیگری هم می ریزند تا سود بیشتری به جیب بزنند. به همین دلیل، خیلی از خریداران، خودشان اقدام به خرید دانههای قهوه فرانسوی می کنند و در منزل آنها را آسیاب می کنند تا اطمینان بیشتری نسبت به کیفیت قهوه تهیه شده توسط خود داشته باشند. در سایت اینترنتی مخصوص شرکت هانی کافی پارت شما می توانید پودر خالص و بدون ناخالصی قهوه فرانسوی را خریداری نمایید.
شرکت هانی، سال ها سابقه در امر فروش انواع چای و قهوه دارد و هیچ موقع اعتبار خود را با فروش محصولات تقلبی و فیک و ناخالص خدشه دار نمی کند.
ویژگی های قهوه فرانسه
دانه این قهوه نیز از همان دانه هایی است که برای سایر قهوه ها از جمله اسپرسو یا ترک استفاده می شود. آنچه تبدیل به ویژگی منحصر به فرد این قهوه می شود، در روند آماده سازی قهوه اتفاق می افتد. در این جا بیشتر در این باره برای علاقه مندان توضیح خواهیم داد و ویژگی های خاص کافی فرانسه را برای خوانندگان گرامی تبیین خواهیم کرد.
اولین اتفاقی که در پروسه ی آماده سازی و متفاوت نمودن قهوه ی فرانسه رخ می دهد، میزان برشته شدن دانه های آن است. درجه ی رست (برشتگی) دانه ی قهوه فرانسه تا حدود 60 الی 70 درجه است. یعنی این دانه قهوه حرارت داده می شود تا به میزان 60 الی 70 درجه برشته شود. این میزان از برشتگی حدی ملایم و متوسط است.
مرحله بعدی که در تهیه ی این قهوه ، سبب متفاوت شدن آن می شود، میزان آسیاب شدن دانه ی برشته شده است. دانه ی قهوه برای تهیه ی قهوه فرانسه باید درشت باشد. بنابراین درجه ی آسیاب باید تا حد امکان روی کمترین درجه قرار بگیرد و مدت زمان آسیاب تنها باید چند ثانیه باشد.
این قهوه نسبت به سایر قهوه ها میزان چربی بیشتری دارد و برای چند ساعت قابل گرم نگه داشتن است. قهوه فرانسه از انواع قهوه ی دم کردنی است و می توان آن را با دستگاه های قهوه ساز خانگی یا صنعتی آماده کرد.
دانه قهوه فرانسه
قهوه فرانسوی هم مانند بقیه انوع قهوه به صورت دانه هایی در طبیعت وجود دارد. دانه قهوه فرانسه، هم به صورت خودرو در طبیعت رشد می کند و هم توسط کشاورزان کاشته می شود. البته امروزه آنقدر مصرف قهوه در سرتاسر جهان زیاد شده است که دیگر، قهوه های خودرو، حتی کفاف درصد بسیار کمی از تقاضای مردم را هم نمی دهد. دانه قهوه فرانسه برای اولین بار در کشور فرانسه یافت شد ولی امروزه در جای جای دنیا، قهوه فرانسوی کشت می شود.
دانه قهوه فرانسه برای اولین بار در کشور فرانسه یافت شد ولی امروزه در جای جای دنیا، قهوه فرانسوی کشت می شود. دانه های قهوه فرانسوی مانند دانه های انواع دیگر قهوه، رنگ تیره ای دارند. این دانه ها بایستی حتما پودر شوند تا بتوان از آنها استفاده کرد.
کیفیت همه انواع دانه های قهوه فرانسوی مانند هم نیست و بعضی از آنها با کیفیت تر از دیگری است. شما در هنگام خرید دانه های قهوه فرانسوی بهتر است این محصول را از فروشگاه ها یا سایت های اینترنتی معتبر خریداری کنید تا محصول بی کیفیتی گیر شما نیاید.
البته تازه بودن دانه های قهوه فرانسوی از هر چیز دیگری مهم تر است. اگر قهوه بسیار بالا و با کیفیتی را خریداری کنید ولی این نوع قهوه، قدیمی باشد، نمی تواند اصلا قهوه مناسبی برای شما باشد.
تفاوت قهوه فرانسوی با قهوه های ترک
کسانی که قهوه های دیگر را می شناسند و با طرز تهیه آن ها آشنایی دارند، تفاوت فرانسه را با قهوه های دیگر خصوصا معروف ترین آن ها یعنی قهوه ی ترک را تشخیص خواهند داد. اما برای کسانی که با سایر مدل های قهوه نیز آشنایی چندانی ندارند، این تفاوت ها توضیح داده خواهد شد.
گفتیم که دانه ی قهوه برای تهیه و آماده سازی قهوه ی فرانسه تا 60 الی 70 درجه رست یا برشته می شود. این در حالی است که میزان برشته شدن قهوه برای تهیه ی قهوه ی ترک کمتر از این مقدار است. به همین دلیل رنگ قهوه فرانسوی به نسبت قهوه ترک رنگی تیره تر است.
نکته ی مهم دیگر در خصوص تفاوت این قهوه با سایر قهوه ها، در میزان آسیاب شدن دان قهوه است. کسانی که قهوه ترک را مصرف کرده اند، می دانند که قهوه ی ترک می بایست تا بالاترین حد ممکن آسیاب شود و به صورت پودر بسیار نرم (حالتی شبیه به گرد) درآید!
قهوه فرانسوی در مقایسه با این نوع قهوه، کمترین میزان آسیاب را لازم دارد و ذراتش درشت تر از هر دوی آن هاست. همه ی این موارد در طعم قهوه فرانسه تأثیر گذار است و آن را از دیگر قهوه ها متمایز می سازد. قهوه فرانسه در دستگاه فرنچ پرس (قهوه ساز خانگی) یا قهوه ساز های صنعتی بزرگ قابل تهیه است.
انواع قهوه فرانسه
در این قسمت از مقاله قصد داریم انواع قهوه فرانسوی را به شما معرفی کنیم. البته با توجه به گسترش بسیار زیاد قهوه فرانسوی در سرتاسر نقاط دنیا، اگر بخواهیم همه انواع قهوه فرانسوی را به شما معرفی کنیم، این مقاله، مجال کافی را به ما نخواهد داد. در ادامه به چهار مورد معروف قهوه فرانسوی اشاره خواهیم کرد و آنها را توضیح می دهیم.
1) قهوه فرانسوی بن مالو
قهوه فرانسوی بن مالو یکی از انواع قهوه های فرانسه معروف در دنیا است که بیشتر، در منطقه آمریکای جنوبی مورد استفاده قرار میگیرد و در آنجا کشت میشود. کیفیت این نوع قهوه، بسیار مناسب است و در کشور ایران هم به وفور این نوع قهوه یافت می شود.
این نوع قهوه هم از لحاظ طعم و عطر و هم از لحاظ میزان کافئینی که در آن وجود دارد، بسیار مناسب میباشد. می دانید قهوه فرانسوی به داشتن کافئین ملایم معروف است و قهوه فرانسوی بن مال هم کافئین ملایمی دارد و کافئین آن نه خیلی زیاد است و نه خیلی کم.
2) قهوه فرانسوی لاوازا
قهوه فرانسوی لاوازا (لاواتزا) یکی دیگر از انواع قهوه فرانسه بسیار معروف در دنیا می باشد که در کشور ایتالیا برای بار اول کشت می شود. امروزه در سرتاسر دنیا، این نوع قهوه گسترش زیادی پیدا کرده است.
میزان کافئین موجود در قهوه فرانسوی لاوازا یا همان لاواتزا نسبت به انواع دیگر قهوه فرانسوی، بیشتر است و افرادی که نیاز به انرژی زیادی در طول روز دارند از این نوع قهوه در وعده صبحانه یا ناهار و یا بعد از آن استفاده می کنند.
از سوی دیگر، میزان تلخی این نوع قهوه هم نسبت به انواع دیگر قهوه فرانسه بیشتر است. بنابراین می توانیم بگوییم که قهوه فرانسوی لاوازا، قوی ترین نوع قهوه فرانسوی معروف در دنیا به حساب می آید.
3) قهوه ایلی
قهوه ایلی از انواع قهوه فرانسوی معروف در دنیا به شمار می رود. قهوه ایلی در کشور برزیل به یک مکان بسیار معروف برای قهوه در سرتاسر دنیا به حساب می آید، کشت شده و تولید می شوند. این نوع قهوه از لحاظ کیفیت در سطح مناسبی قرار دارد و واقعاً افرادی که آن را مصرف می کنند به آن اعتیاد پیدا میکنند و دیگر به راحتی نمیتوانند سراغ قهوه های دیگر بروند.
قهوه ایلی در ظرف های فلزی بسته بندی می شود. به همین دلیل، کیفیت آن و کیفیت عطر دانه های این نوع قهوه بعد از باز کردن ظرف آن، از بین نخواهد رفت و نیاز نیست که شما نگران باشید. قهوه ایلی از دانه های عربیکا تولید می شود و طعم و عطر ملایم و منحصر به فرد و اصیلی دارد.
4) قهوه فرانسوی جاکوبز
قهوه فرانسوی جاکوبز که با نام جاکوبز مونارچ هم شناخته میشود، یک برند بسیار معروف آلمانی به حساب میآید. این برند، علاوه بر قهوه فرانسوی جاکوبز در تولید انواع قهوههای دیگر هم بسیار موفق عمل کرده است. عطر و بوی قهوه فرانسوی جاکوبز، بسیار زیاد و بسیار مناسب است و از لحاظ مزه هم این نوع قهوه، تلخی ملایمتری نسبت به انواع دیگر قهوه فرانسوی دارد.
یعنی تلخی آن ملایمتر از قهوه لاوازا و تلختر از قهوه بن مالو است. کافئین قهوه فرانسوی جاکوبز هم تا حد زیادی بالا است. آن قدر از لحاظ عطر و بو و مزه، قهوه فرانسوی جاکوبز مناسب است که میتوانید با نوشیدن یک لیوان از قهوه فرانسه جاکوبز، کاملا سرحال شوید و روز خود را با انرژی کامل شروع کنید. در کل، قهوه فرانسوی جاکوبز یکی از انواع بهترین قهوه فرانسه موجود در ایران است البته فراموش نکنیم که این نوع قهوه فرانسوی، کاملا وارداتی است و قیمت نسبتا بالایی نیز دارد.
خواص قهوه فرانسه چیست؟
قهوه فرانسه دارای یک سری از ویژگیهای ظاهری و همچنین دارای یک سری از ویژگیهای باطنی است. قهوه فرانسه از لحاظ ظاهری، یک مقدار نسبت به قهوه اسپرسو و قهوه ترک درشتتر میباشد. علت این درشتتر بودن هم این است که بتوان این نوع قهوه را بعد از دم کشیدن، از صافی عبور داد. از سوی دیگر، دانههای قهوه فرانسه را ۶۰ تا ۷۰ درجه برشته میکنند.
همچنین این نوع قهوه نسبت به قهوه های دیگر، چربتر است و روغن آن بیشتری است. قهوه فرانسه را دم میکنند و به منظور درست کردن قهوه فرانسوی میتوان از دستگاه فرنچ پرس استفاده نمود. اگر دستگاه فرنچ پرس را هم ندارید می توانید این نوع قهوه را به راحتی در فنجان و یا قوری تهیه کنید. در ادامه به خواص باطنی قهوه فرانسوی اشاره کنیم.
- قهوه فرانسه موجب پیشگیری از آلزایمر می شود.
کافئین موجود در قهوه هوشیاری افراد را افزایش می دهد.
- قهوه فرانسوی موجب لاغری فرد می شود.
در قهوه فرانسه، میزان زیادی پتاسیم و منیزیم وجود دارد. همین امر باعث می شود که افراد چاق، کمتر به دنبال خوردن شیرینی بروند. همین امر موجب کم شدن وزن و لاغری فرد میشود. علاوه بر این، مصرف قهوه فرتسه، سوخت و ساز بدن را زیاد می کند و از این جهت، هم موجب لاغر شدن و کم شدن وزن فرد می شود.
- قهوه فرانسوی برای بیماران دیابتی مفید است.
نوشیدن قهوه امکان ابتلا به دیابت را کم می کند.
- قهوه فرانسه، شادی آور است.
کافئین موجود در قهوه فرانسوی، پر از آنتی اکسیدانها است که این آنتی اکسیدانها به راحتی جذب بدن میشود. همین امر موجب میشود که پس از میل کردن قهوه، احساس نشاط و شادابی کنید.
- قهوه فرانسوی برای درمان بیماری نقرس مفید است.
تحقیقات نشان داده که مصرف قهوه فرانسه، موجب کاهش امکان ابتلا به بیماری نقرس می شود.
- قهوه فرانسوی در جلوگیری از بیماری پارکینسون مفید است.
با مصرف قهوه فرانسوی، احتمال ابتلا به بیماری پارکینسون کم خواهد شد.
- قهوه فرانسوی برای کبد مفید است.
نوشیدن قهوه به طور منظم امکان ابتلا به بیماری های کبدی را کاهش می دهد.
تشخیص قهوه فرانسه مرغوب
اولین مرحله برای تشخیص مرغوبیت هر نوع قهوه ای اعم از قهوه فرانسوی بررسی مرغوبیت دانه ی آن است. اگر دانه قهوه را خودتان تهیه کرده اید و قصد آسیاب کردنش را دارید، ابتدا مرغوبیت آن را با آب تست کنید.
نحوه ی انجام این تست به این شرح است: مقداری آب بر روی دانه ی قهوه بریزید، اگر قطرات آب بر روی سطح دانه ها باقی ماند، قهوه مرغوب است اما اگر آب به درون دانه نفوذ کرد و جذب قهوه شد، یا در برخی موارد دیگر اگر قهوه ته نشین شد، این قهوه از نوع اصیلی نیست.
سایر موارد برای مرغوب بودن قهوه به نحوه تهیه قهوه، مراحل برشته سازی و آسیاب کردن و سپس دم کردن آن مربوط می شود. ابزار تهیه ی قهوه نیز نقش بسیار مهمی در داشتن قهوه فرانسوی مرغوب دارد.
همچنین لازم است برای تهیه قهوه از آب با کیفیتی استفاده شود. آب هایی که دارای رسوبات و املاح زیاد هستند برای تهیه ی قهوه فرانسوی با طعم خوب مناسب نخواهند بود. نکته ی مهم دیگری که لازم است در این باره یاد آور شویم این است که آب پر رسوبات و پر املاح می تواند به سرعت سبب تجمع رسوبات و املاح در قطعات دستگاه قهوه ساز شود و عمر مفید آن را به شدت کاهش دهد.
آدابی برای نوشیدن قهوه فرانسوی
قهوه ی فرانسه طعم ملایمی دارد و به همین دلیل می توان آن را در حجم زیاد مثلا در یک لیوان سرو کرد. در کنار این قهوه معمولا از شیر استفاده می شود. شیر را می توان به صورت سرد یا گرم بنا بر سلیقه در ظرف مخصوص در کنار قهوه قرار داد تا هر کس به میزانی که تمایل دارد، از آن در قهوه اش بریزد.
البته در کافی شاپ ها نحوه ی سرو می تواند متفاوت باشد. برخی شیر را با قهوه مخلوط می کنند و برخی آن را در ظرفی جداگانه در کنار فنجان قهوه مشتری قرار می دهند.
قهوه ی فرانسه طعم ملایمی دارد و به همین دلیل می توان آن را در حجم زیاد مثلا در یک لیوان سرو کرد. در کنار این قهوه معمولا از شیر استفاده می شود. شیر را می توان به صورت سرد یا گرم بنا بر سلیقه در ظرف مخصوص در کنار قهوه قرار داد تا هر کس به میزانی که تمایل دارد، از آن در قهوه اش بریزد.
البته در کافی شاپ ها نحوه ی سرو می تواند متفاوت باشد. برخی شیر را با قهوه مخلوط می کنند و برخی آن را در ظرفی جداگانه در کنار فنجان قهوه مشتری قرار می دهند.